duminică, 11 decembrie 2011

Richard Louis "Dick" Proenneke(bushcrafter celebru)

Bushcraf NICA                                                             

1-Richard Louis "Dick" Proenneke(bushcrafter celebru)                                                                   

Richard Louis "Dick" Proenneke (4 mai 1916–28 aprilie 2003) a fost un naturalist care a trait singur in muntii din Alaska, langa locul numit "Twin lakes", locuind intr-o cabana de busteni pe care a construit-o singur cu unelte obisnuite de tamplarie. Richard Proenneke a lasat mostenire inregistrari meteorologice cat si date despre fauna si flora zonei. In timpul razboiului mondial II, in cadrul armatei americane, Proenneke a fost tamplar si in acest timp s-a imbolnavit de reumatism ceea ce l-a fortat sa faca un repaus de aproape 6 luni. Dupa Sam Keith, prietenul sau de-o viata, din Duxbury, Massachusetts, aceasta afectiune a reprezentat revelatia pentru Proenneke, anume sa-si dedice restul vietii sale pentru rezistenta si sanatatea corpului sau. Lasat la vatra, Proenneke merge la specializarea de mecanic de motoare diesel diesel mecanic. Combinatia dintre inteligenta, adaptabilitatea unica si motivatie l-au transformat rapid intr-un mecanic extraordinar. Pleaca si din acest domeniu, nerezistand dragostei pentru natura si se muta in Oregon la o ferma de oi. Se muta apoi in Insula Shuyak, Alaska in 1950. Pentru cativa ani, a muncit ca operator de echipament greu si reparator la baza navala de la Kodiak. Proenneke a petrecut urmatorii ani muncind prin Alaska ca pescar de somon si mecanic de motoare diesel. A mai lucrat in alte activitati ce implica fauna si viatain tinuturile salbatice. Abilitatile sale ca mecanic erau recunoscute si cautate insa pensionarea era un eveniment mai important. Proenneke se retrage la Twin Lakes.                                                                                                   

2-Pensionarea                                                                                                                                                                            

Pe 21 Mai, 1968, Proenneke ajunge la Twin Lakes pentru o binemeritata pensie. Inaintea plecarii, face aranjamentele pentru a folosi o cabana proprietatea unui capitan, Spike Carrithers, din Kodiak. In Alaska Solitude and Silence, it was known as "cabana vanatorului." Aceasta cabana era situata langa lac si aproape de locul unde Proenneke isi incepe constructia propriei cabane. Prietenul sau, Babe Alsworth, ii aducea mancare si lua catre civilizatie datele inregistrate de Richard. Proenneke ramane la Twin Lakes pentru urmatoarele 16, dupa care se intoarce acasa pentru a-si procura mai multe si vizita rudele si procura mai multe provizii. Se intoarce la cabana sa in urmatoarea primavara si petrece urmatori aproape 30 de ani in solitudine.                                                                                                                                      

3-Mostenirea si moartea                                                                                                                                             

In 1999, la 82 de ani, Proenneke se intoarce in civilizatie si isi traieste restul zilelor impreuna cu sotia si fratele sau in California. Se stinge in urma unui atac cerebral pe 28 Aprilie, 2003 la varsta de 86 de ani. A lasat cabana sa in grija Parcului National, unde pana astazi, ramane una dintre marile atractii ale zonei indepartate Twin Lakes. In 1973, Sam Keith scrie cartea One Man's Wilderness: An Alaskan Odyssey (ISBN 0-88240-513-6), bazata pe jurnalele si fotografiile lui Richard. Dupa o reeditare, cartea lui, Keith castiga in 1999 Premiul National Outdoor Book (NOBA). In 2005 , cateva dintre filmarile lui Richard, Alone in the Wilderness, incep sa apara pe televiziunea publica din America. Filmarile au in principal activitatile zilnice: observarea faunei in jurul cabanei sale pe jos sau din canoe cu comentarii pe fundal. Pentru a se filma(de vreme ce era singur), Proenneke fixa camera pe trepied si isi vedea de activitatile sale. Aceasta implica si intoarcerea pentru a recupera camera de filmat. Un vizitator necunoscut(pana astazi)a inregistrat cateva scene cu Proenneke in timp ce mergea sau era in canoe. El sau ea, il urmareste cu camera si este singura dovada ca altcineva era prin zona. De asemenea, in 2005 Serviciul Parcului National si Asociatia Istoriei Naturale din Alaska, publica mai multe documente din "One Man's Wilderness", reprezentand intrari ale jurnalului sau. Cartea editata de John Branson,vechi prieten al lui Proenneke si angajat al parcului national Lake Clark,acopera anii in care parcul este atestat. Richard avea si o buna relatie cu angajatii parcului ajutandu-i in zonele sensilbile si colaborarea la observarea braconierilor. Activitatile in aer liber si "re" apropierea de natura reprezinta mostenirea pentru pasionatii de supravietuire si "bushcraft" din toata lumea.

Bushcraft NICA

Un comentariu: